Naši poslanci so šalabajzeri

Pa nisem eden izmed tistih, ki na splošno pljuva po politikih. Čisto iskreno verjamem, da je v parlamentu kar nekaj sposobnih, pridnih, poštenih in še kaj.

Ampak spremljanje sej DZ na RTVSLO 3 (še dobro da ga mamo), pokaže, kakšni šalabajzerji so vsi skupaj. Ravnokar poteka razprava o novem zakonu o okoljski dajatvi o vrečkah (nekaj takega) in po predstavniku vlade RS, sedaj poslanci predstavljajo stališča posameznih poslanskih skupin.

Predstavnik vlade, Desus-ov predstavnik in LDS-ov predstavnik so se izkazali kot čisti šalabajzerji. Pa tokrat niti ne bom o vsebini, kjer se celo nekoliko bolj smeši ravnokar predstavnik poslanske skupine nepovezanih poslancev (oximoron, ane?).

Ampak fantje, ki so govorili pred njim, bi v osnovni šoli, v petem razredu dobili za svojo govorno vajo le kakšno dvojko, mogoče trojko. Zatikanje, branje in pomanjkanje kakršnihkoli retoričnih (ne)sposobnosti.

In ne pravim, da je kaj narobe  s tem, da vsi niso dobri govorci. Se strinjam, nekateri ljudje to izredno težko počnejo, drugi tega enostavno ne želijo početi. Javno nastopanje je precej moreča stvar. Ampak takrat, ko večino tvojega dela poteka tako, da se pogovarjaš, govoriš, prepričuješ, potem pa je že nekako dobro, če si sposoben povedati pet minutni (od oke) govor na pamet, oziroma da si ga sposoben povedati, seveda s podporo zapiskov, ki si jih prineseš s seboj.

Čez teden ali dva se bom udeležil državnega prvenstva osnovnošolcev in osnovnošolk v debati. Prepričan sem (in to govorim iz lastnih izkušenj), da bo vsaj polovica tam navzočih učencev in učenk 7., 8. in 9. razreda, veliko bolje govorila, uporabljala kretnje, geste, očesni kontakt, uporabljala svoj glas na različne načine in še kaj. Da ne govorim, kako izgledajo najboljši SŠ debaterji, ali pa najboljši slovenski debaterji na splošno.

Fantje (ženska zdaj še ni nastopila, čeprav sem prepričan, da imajo podobne težave), suit up. Spravite se k sebi in nam pokažite, da vam je pomembno to kar govorite. Kaj mislite, kako bi izgledalo, če bi na takšen način jaz v svoji službi, ali kdorkoli drug v službi, kjer mora govoriti, govoril tako dolgočasno?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *