Marijino vnebovzetje? Čaki, to pa ne zastopim.

Vsako leto avgusta me ta praznik preseneti in še nekaj časa ponavadi razmišljam o tem. Praznik mi enostavno ne gre v glavo in nekako se ne morem sprijazniti s tem, da ga imamo, in da je poleg vsega še dela prost dan. Res je, ideja, da je religija opij za ljudstvo mi je nekoliko bližje od tiste da če ne boš poslušal božje besede, boš šel v pekel, ampak mislim da to nima veliko opraviti s tem. Namreč, nazadnje ko sem preverjal je moja lepa domovina bila država, v kateri nimamo uradne religije. Kljub temu pa imamo kar nekaj praznikov, ki so neizbežno povezani z katoliško in/ali krščansko cerkvijo. Na prvo žogo je to velikonočni ponedeljek, marijino vnebovzetje in božič (ja, pravopis o pisanju praznikov je uporabljan prosto po prešernu). Ampak izmed vseh treh je tale avgustovski najbolj problematičen. Zakaj? Ostala dva sta nekako ne-tako-zelo-religiozna praznika. Ne vem če ju samo jaz tako vidim, pa mislim da temu ni tako.

Vsak december lahko na vsaki televizijski, radijski in še kakšni oddaji vidimo ankete, kjer sprašujejo ljudi o pomenu božiča in veliko jih bo povedalo, da gre bolj za družinski praznik, ali pa bolj za praznik trgovcev. In sam se nekoliko orientiram tudi po tem, da veliko noč in božič približno poznam tudi iz moje mladosti, ne glede na to, da je družina bila vedno ne-religiozno orientirana. Jajca smo vsi barvali, tudi že pred 91, božič smo sicer praznovali malo manj, ampak vseeno, nekako tisto večerjo smo kot družina sedeli skupaj, pa čeprav je darila vedno (in jih še vedno) nosi Dedek mraz.

Ne želim reči, da je potrebno verske praznike popolnoma umakniti iz seznama državnih praznikov in/ali dela prostih dni (čeprav me to ne bi motilo), pravim samo, da je Marijino vnebovzetje potrebno umakniti iz seznama teh dni. Resno. Kot država imamo en kup drugih dni, ki jih bi morali tako obeležiti, ne pa tega, ki nekako ne sovpada s tem, kar imamo zapisano v ustavi.

Prepričan sem, da bi se množice lahko zgrinjale na romarska mesta tudi ob nedeljah, ki so pač blizu 15.8.

In še to. Večina trgovin je bilo zaprtih danes. Ne glede na to, da so na marsikateri drug praznik, ki je po moje “bolj državotvoren” odprti, ne, na dan, ko se je papež odločil, da je šla Marija v nebo, bomo pa zaprti. (Hvala Tušu v Novi vasi, ki mi je prodal sestavine za kosilo in čistila da sem lahko pridno pospravil stanovanje. Da bo Marija vesela.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *