Fuj in fej policisti

V naši ljubi domovini (kako majo Nemci lepi izraz Vaterstadt, mi pa očetnjave ne uporabljamo tako pogosto, al?) na veliko razpravljamo o prometni varnosti. Sploh sedaj ko pripravljamo nov zakon. In pri prometni varnosti je stvar nekako takšna kot pri nogometu, vsak je pametn. Evo, pa bom pameten tudi jaz. (Zdaj pa mate hudiča).

Večina ljudi, ki dobi kazen za prometni prekršek jamra, “to je pa res brezveze, policija stoji tam pa samo pobira kazni, ko res ni treba”. In potem se stvar v naši ljubi očetnjavi (googlal in Nemci imajo tudi Mutterstadt, ki je sicer občina, a imamo mi politično korektno tudi nasprotno besedo očetnjavi?) ta ideja, da policija ne kaznuje prekrškarjev, ampak le polni državno blagajno, razširi še naprej. Tako daleč, da se s tem strinjata celo Ministrica za notranje zadeve in vodja policije.  Čak. To je pa problem.

policisti in kazniKajti, kaj takšen pogled na delovanje policije/redarstva govori je, da si lahko zakone in pravila razlagamo po svoje. Torej, meni se zdi, da čisto povsod ne rabim voziti 50, tam kjer je omejitev 50. In tebi in meni se to lahko zdi, če tako želiva. S tem pa se ne bi smeli strinjati ministri/ce in vodilni v Policiji. Oni bi morali zastopati (edino resnično) da je potrebno zakone, pravila o vožnji po cestah, upoštevati vedno in povsod. To da policija stoji (kot je danes reko Slak, za novimi prometnimi znaki ali na avtobusnih postajah) tam kjer očitno ljudje delajo veliko prekrškov je prav, ne pa da se vsi odgovorni obračajo proti njim. Poslali so jim celo dopis, da naj gledajo kje delijo kazni. Kje, točno tam, kjer bodo največ kazni razdelili. Najbolj napolnili državno blagajno. Ker če to tam počnejo, to pomeni, da najdejo veliko ljudi, ki kršijo pravila.

Napaka je v nas, ne v njih. In ministri ter drugi vodilni bi morali podpirati zakone in delovati tako, da državljane/ke prepričajo v to, da se je potrebno zakonodaje vedno držati, ne le takrat, ko se to nam zdi.

Naslednjič pa o tem kako sem jezen na RTVSLO, da so zaposlili tega Slaka. To je sramota. Ampak o tem naslednjič.

Image: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *